Näytteiden pakkaaminen ja lähettäminen

Näytteen lähettämistä varten tarvitset lähetelomakkeen sekä lähetysmateriaaleja näytteen pakkaamiseen.

 • Täytä lähete ja tulosta se mukaan näytelähetykseen. Voit käyttää Solumon lähetelomaketta tai muuta sopivaa lähetettä.
 • Lähetysmateriaaleja voit tilata maksutta täyttämällä tilauslomakkeen alempana tällä sivulla. Voit lähettää näytteen myös muilla materiaaleilla, huolehdi silloin kuljetuskustannuksista.
 • Alempana sivulta löydät myös näytteiden valmistelu- ja pakkausohjeita. Ohjeet voit ladata myös tulostettavassa muodossa.

Mikäli sinulla on kysyttävää näytteiden pakkaamisesta ja lähettämisestä, ota yhteyttä, autamme mielellämme!

Tilaa lähetystarvikkeita

Asiakkaamme voivat tilata tarvikkeita täyttämällä oheisen lomakkeen tai lähettää tilauksen sähköpostiin tarviketilaus@solumo.fi.

Suuren kysynnän vuoksi emme valitettavasti voi tällä hetkellä ottaa uusia asiakkaita. Tarviketilaus on tarkoitettu nykyisille asiakkaillemme. Asiakasjonoomme voi ilmoittautua esimerkiksi yhteydenottolomakkeellamme. Lähetysmateriaalit ovat asiakkaillemme ilmaisia ja toimitetaan postitse muutamassa arkipäivässä. Materiaaleja voi käyttää vain Solumon näytteiden lähettämiseen.

Kudosnäytteen lähettämiseen voit tilata näytepurkkeja sekä mustakeltaisia lähetyslaatikoita, joissa on mukana imuliinat ja suljettava muovipussi. Voit lähettää meille näytteitä myös muunlaisissa muovisissa näytepurkeissa ja -pusseissa, mikäli ne ovat formaliininkestäviä ja tiiviitä.

Ohutneulanäytteitä varten voit tilata hiospäisiä näytelaseja, lasien kuljetuskoteloita ja mustakeltaisia lähetyslaatikoita.

Lähetyslaatikossa on valmiina osoite ja vastauslähetystiedot, ja niillä näytteiden lähettäminen on sinulle maksutonta. Kauttamme voit tilata lähetyksiäsi varten myös Postin viivakoodillisia pikalähetystarroja.

Lähetystarvikkeet kudosnäytteille (A-F)

Lähetystarvikkeet ohutneulanäytteille (G-I)

Lähetysmateriaalien tilauslomake

Kudosnäytteen valmistelu

Käytä riittävän suurta näytepurkkia: näytepalan tulee mahtua kellumaan näytepurkissa vapaasti, formaliinia tulee olla kymmenenkertaisesti näytteen kokoon nähden.

 • Käytä aina puskuroitua 10% formaliiniliuosta. Käsittele formaliinia varovasti ja vältä turhaa altistumista.
 • Voit merkitä ompeleilla näytepalaan erityisen tärkeät kohdat, esimerkiksi marginaalireuna, näytepalan suunta tai pienen muutoksen sijainti.
 • Suosittelemme, että laitat eri elimistä otetut näytteet omiin purkkeihinsa.
 • Suuriin tai paksuihin näytteisiin kannattaa tehdä muutamia viiltoja fiksaation parantamiseksi. Säilytä näytepala kuitenkin yhtenäisenä kappaleena.
 • Voit myös fiksoida suuret näytteet itse ennen lähettämistä: anna näytteen fiksoitua muutaman päivän ajan formaliinissa. Sen jälkeen ota näyte formaliinista, anna ylimääräisen formaliinin valua pois ja aseta näyte tiiviiseen näytepussiin (esim. minigrip-pussiin) ja pakkaa se huolellisesti.

Merkitse näytepurkkiin tai -pussiin selvästi omistajan ja eläimen nimi, sekä elin.

Ohutneulanäytteiden valmistelu

 • Käytä vain näytelaseja, joissa on hiospää! Voit tilata laseja kauttamme.
 • Merkitse hiospäähän lyijykynällä omistajan ja eläimen nimi. Jos otat näytteitä eri elimistä/kohdista, merkitse myös näytteenottokohta lasiin.
 • Valitse edustavat näytelasit lähetettäväksi ja lähetä lasit ilmakuivattuina ja värjäämättöminä. 

Näytteen pakkaaminen ja lähettäminen

 • Laita formaliinipurkki imuliinan kanssa muovipussiin ja sulje pussi huolellisesti. Laita ohutneulanäytelasit muoviseen koteloon. 
 • Tulosta lähete ja pakkaa se näytteiden kanssa keltamustaraidallisiin vastauslähetyslaatikoihin. Histologisia ja sytologisia näytteitä ei kannata lähettää samassa lähetyslaatikossa, sillä formaliinihöyry voi vahingoittaa sytologisten näytteiden soluja. Pakkaa lähetys niin, etteivät näytepurkit rikkoudu tai vuoda kuljetuksen aikana.  
 • Postita näyte. Kauttamme tilatuissa lähetyslaatikossa on valmiina osoite ja vastauslähetystiedot, ja lähettäminen on sinulle maksutonta.
 • Suosittelemme, että näytteitä ei lähetettäisi juhlapyhien aattoina. Näytteiden lähettämisessä tulee aina noudattaa Postin ohjetta. Mikäli et käytä vastauslähetyslaatikkoamme, huolehdi kuljetuskustannuksista ja lähetä näyte osoitteeseen:

Näytteiden postitusosoite: Solumo ℅ Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy, Kivihaantie 7, 00310 Helsinki

© Solumo Patologit Oy