Kissojen ihon mastsolukasvainten luokittelu ja ennuste

Noin viidennes kissojen ihokasvaimista on mastsolukasvaimia, suurin osa hyvänlaatuisia. Osa kuitenkin käyttäytyy aggressiivisesti ja lähettää etäpesäkkeitä.

Veterinary Pathology –lehdessä julkaistiin hiljattain uusi tutkimus kissojen kutaanisten mastsolukasvainten luokittelusta. Kasvaimet luokiteltiin histologisesti hyvin ja huonosti erilaistuneisiin (low ja high grade). Yksi pahanlaatuisuuden piirre on kasvaimen yli 1,5 cm ylittävä koko, muut kriteerit perustuvat kasvaimen histologiseen tutkimukseen.

Low ja high grade -kasvainten ennuste erosi merkittävästi toisistaan: kissat, joilla oli kutaaninen high grade mastsolukasvain, elivät keskimäärin vuoden diagnoosin jälkeen. Suurin osa low grade mastsolukasvaimen omaavista kissoista oli elossa tutkimuksen lopussa, noin kolme vuotta diagnoosista.

Tutustu julkaisuun Sabattini and Bettini, Grading Cutaneous Mast Cell Tumors in Cats, Vet Path 2019 Vol 56, Issue 1 tai ole yhteydessä meihin Solumossa, kerromme mielellämme lisää histologisesta luokittelusta!